HTML

Élhetőbb Szombathely!

Friss topikok

A hatalom feltételei

2014.12.03. 09:17 szepujvilag

Nem tudom, hányan lepődtek meg azon, hogy a rendkívül szoros eredmény után a Pro Savaria koalícióra lépett a Fidesszel az októberi választást követően Szombathelyen. Én semennyire. Annak ellenére sem, hogy a választási kampányban heves egymásnak feszülések voltak a két, egykor nagyon szoros szövetségben működő szervezett között. A Pro Savaria meg akarja azonban valósítani gazdasági programját (amellyel én nem feltétlenül értek egyet, mert az kimondva, kimondatlanul a nagy cégek mindenhatóságáról is szól értelmezésemben), ehhez viszont csatlakoznia kellett a többséghez.

pro_savaria.jpg

A Pro Savaria Egyesület 2014-es önkormányzati képviselő-jelöltjei (Kép forrása: Alon.hu)

A meglepőbb az volt inkább, hogy az alakuló utáni első, "igazi" közgyűlésen úgy tűnt, hogy nem igazán kérte meg Molnár Miklós szervezete ennek az árát. Hiszen korábban szó volt arról is, hogy ragaszkodnak a TV közvetítések visszaállításához, és remélni lehetett, hogy a kampány alatt megtapasztalva az ellenzésiség minden nehézségét, a Pro Savaria korrektebb városvezetői-ellenzéki leosztást kér. Nem így történt.

A második közgyűlés után azonban kezd kirajzolódni a kép, hogy mégis csak elég fajsúlyos személyi és egyéb kérései lehettek az egyesületnek. Nézzük mi lehetett a hatalom ára, mit kellett teljesítenie a Fidesznek a többségért:

1. Molnár Miklós alpolgármester leszimg_molnar_miklos.jpg

2. Molnár Miklós szélesebb jogköröket kap (megmarad korábbi alpolgármesteri profilja, de most a pénzügyeken és a gazdaságfejlesztésen kívül a legfontosabb városi cégek SZOVA, Távhő, SZOMPARK felügyelete is hozzá került)

3. A Pro Savaria indulói, legfőbb segítői mind posztot kapnak a városi bizottságokban

 

A november 24-ei közgyűlésen aztán előkerületek fontos személyi kérdések, melyek mögött az sejlik fel, hogy a Pro Savaria feltétele volt. Ezek leírva így nem jelentek meg még sehol, így inkább csak tippelek én is, mint biztosat állítok, de igyekszem indokolni is a tippem. Tehát: 

4. Visszakerült a nemrég a Fidesz által menesztett Németh Gábor a legfontosabb városi cég, a SZOVA élére. Németh-et Molnár Miklós embereként tartották számon korábban is. Ez az önkormányzati választáson még egyértelműbb lett, hiszen az egyesület színeiben önkormányzati képviselő-jelölt volt.

5. Az városi tv igazgatójából alpolgármesterré lett Koczka Tibor helyére Lovass Tibor került kinevezésre. Sokáig azt lehetett hallani, hogy Horváth Zoltán lesz a befutó. Nem, nem én, hanem a tv-nél dolgozó, elsősorban sportriporterként ismert újságíró, akiről egyébként úgy hírlik, hogy Hende Csaba bizalmasa. Molnár Miklós azonban a választási kampány alatt erősen megorrolt a városi médiaközpontra, mert sem a tv, sem a szintén általuk üzemeltetett Szombathelyi7 újság nem volt hajlandó beszámolni a Pro Savaria sajtótájékoztatóiról, de még Molnár alpolgármesteri minőségében tartott tájékoztatójáról sem. Valószínű, hogy ennek a konfliktusnak is köszönhető, hogy nem az eredeti terveknek megfelelően választották névrokonomat az önkormányzati médiacég vezetőjének.

Vajon lehetséges, hogy Gaál Róbertnek, a város jegyzőjének fura ügye is összefüggésbe hozható valamilyen feltétellel? A városi jegyző egy hónappal a választás után ugyanis zavaros adatkikérési botrányba keveredett, melynek következtében lemondott funkciójáról. Ez a történet jelen pillanatban a nagyközönségnek átláthatatlan, ám számomra nehezen hihető, hogy a városi törvényesség őre magától sétál bele egy ilyen helyzetbe. Az viszont tapasztalni lehetett, hogy Molnár Miklós és közte konfliktus volt (pl. az utóbbi hónapok közgyűlésein elhangzott kiszólásokból is). Talán csak fantazmagória, hogy a jegyző menesztése is feltétel volt, de ameddig a botrányról több nem tudható, szabadon szárnyalhat a fantáziánk... A Pro Savaria sejthetőleg nem siratja Gaál Róbert elvesztését.

244465_aprilisi_kozgyules.jpg

Dr. Gaál Róbert még jegyzőként a korábbi városvezetők mellett. (Képforrása: Nyugat.hu)

Egyenlőre ezeket a feltételeket tudjuk, vagy sejtjük. A többség biztosítása ilyen feltételeken is múlhat.

Szólj hozzá!

Címkék: politika közgyűlés Szombathely Pro Savaria

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr766953599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása