HTML

Élhetőbb Szombathely!

Friss topikok

Élhetőbb lesz a belváros?

2014.07.29. 09:23 szepujvilag

Július 25-én rendkívüli ülést tartott Szombathely Megyei Jogú Város Városfejlesztési-, Üzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottsága. Az ülésen egy napirendi pont lett egész alaposan kitárgyalva.

Azt hagyjuk is, hogy a bizottság többségét adó, a városvezetés által delegált képviselők csak foghéjasan voltak jelen, így nem voltunk határozatképesek. A téma viszont baromi izgalmas volt, így azt hiszem, hogy érdemes röviden leírni, hogy miről volt szó:

Röviden a belváros élhetőbbé tételéről. A városközpontban található lakások kb. 10%-ában ugyanis nem lakik senki, a népsűrűség itt látványosan alacsony. Ezen lehetne javítani olyan intézkedésekkel, amelyek élhetőbbé teszik a centrumot, valamint turistabarát is egyben, jobban képes lesz megfelelni az idegenforgalmi elvárásoknak. Részben ez a belváros zöldítését jelenti, részben a közlekedési szerkesztet átalakításával is járna, hiszen az elmúlt évtizedekben jelentősen fejlődött ez az ágazat is, sokkal korszerűbb megoldások léteznek már. 

Bár a 15-20 éves megvalósítással várható fejlesztések szinte az egész belvárost érinthetik, a bizottsági ülésen két egységet is részletesen bemutattak: a Berzsenyi tér-Szily János utca környékét, valamint a Szent Márton utca környékét. 

Berzsenyi tér-Szily János utca:

A Berzsenyi tér egykor Szombathely barokk tere volt. Ma is fontos kulturális, vallási és oktatási intézmények találhatók itt. A Székesegyház, a Püspökvár, a Sala Terrena múzeum, a Smidt Múzeum, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi központjának D épülete olyan egységek, amelyek most is vonzzák az érdeklődőket. De itt található a Megyeháza épülete is. 

Környék átalakítására több koncepcióval is számolnak a tervezők, de a legvalószínűbb az alábbi megoldás:

Berzsenyi tér.bmp

Ezek alapján a Berzsenyi teret felszabadítják a gyalogosok számára, megszüntetve a parkolókat (a parkolást egyébként a belvárosi tömbbelsőkben létrehozott mélygarázsokkal oldanák meg). Látható, hogy jelentősen megnövekedne a zöldterület, a környéken így kávézók nyílhatnának.

A Szily János utca egyirányúsítva lenne, így a közlekedés egy sávra szűkülhetne, ezzel újabb területet nyerve a zöldfelületeknek.Tulajdonképpen a Fő tér bővülhetne tovább ezzel a Székesegyházig.

Szent Márton utca környéke:

Talán még merészebb a Szent Márton utca környékének átalakítása. A Szent Márton templom, a látogatóközpont, valamint a temető idegenforgalmi látogatottsága egészen biztosan megnő a Márton évfordulóhoz közeledve. A templom előtti teret ezért rendbe kell hozni. Itt is megszűnne a parkolás, viszont egy, kis rendezvények megtartására is alkalmas teret lehetne képezni. Az utca mellett megnövekedne a zöldfelület, sétálóbaráttá válna a Szent Márton templomtól a Fő térig tartó szakasz, ami a környék emeletes házaiban élők lakókörnyezetét is szebbé tenné.

A Szent Márton utcában a város egyik legbonyolultabb közlekedési csomópontja található. Mivel az idő közben megépített elkerülőutak a városon kívül jelentős átmenőforgalmat elvezetnek, az úton menő forgalom az elmúlt évtizedekhez képest nagyban csökkent. A tervezők szerint jelenleg már megoldható lenne három körforgalommal a lámpák, valamint a rengeteg sáv felszámolása. Valahogy így:

szent márton út.bmp

A nagyobb körforgalom a Szent Márton-Vörösmaty út kereszteződését, a kisebb a Szent Márton-Thököly-Hunyadi-Wesselényi utak kereszteződést jelzik (lenne egy harmadik is a Hunyadi út és a Zrínyi Ilona utca találkozásánál, ez a képen nem látszik). Ezzel a megoldással biciklisávot lehetne megvalósítani, amely összekötné a Zanati utat a Fő térrel. Az út mellett, valamint a körforgalom közepén újabb zöld felületek képződnének. Rendbe tennék a piac melletti aluljárót, és kulturált gyalogos közlekedést lehetne így megvalósítani (a tervek szerint még akár az aluljáró fölé tervezett körforgalom közepén meg is lehetne nyitni az aluljáró tetejét, így az fényt kaphatna). 

Aki a fentieken túl is kíváncsi arra, hogy miként tervezik a jövőben átalakítani a belvárost, az látogasson még el a blogra, igyekszem hamarosan a többi tervről is beszámolni.

Szólj hozzá!

Címkék: zöld város Szombathely élhetőbb Szent Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr426554821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása