HTML

Élhetőbb Szombathely!

Friss topikok

Hódmezővásárhelyt a szombathelyi Derkovits-városrészen!

2018.05.14. 16:01 szepujvilag

Hagyjuk a PC-t: Szombathelyen hamarosan időközi választás lesz. Tudom, a politikailag korrekt dolog az volna, ha kivárnánk, hogy Czeglédy Csaba egy évet hiányozzon a városi közgyűlés munkájából, de lássuk be, erre kevés az esély, viszont az idő rohan. Az ellenzéknek egy olyan jelöltet kell találnia, aki képes megtartani a Derkovits városrész felét magába foglaló, 5. önkormányzati választókerületet, ugyanakkor frissességet, lendületet, újdonságot hoz a helyi közéletbe. Mielőtt megfogalmaznánk az ideális jelölt profilját, nézzünk rá a választókerületre!

A Derkovits-lakótelep nyugati részét adó körzet ősbalos. Az MSZP akkor is győzni tudott 2010-ben amikor ez a 14 körzetből csupán egy helyen sikerült még. Kérdés, hogy a győzelem mennyire szólt a pártnak, vagy mennyire személyesen a körzetét még az ellenfelei által is elismerten jól vivő Czeglédy Csabának? Ha megnézzük az idei szavazóköri listás eredményeket, akkor kicsit árnyaltabb képet kapunk a szocialista bástya képéről:

21-es szavazókör – Bem J. u. 33. (Napraforgó Bölcsőde)

szervezet

eredmény (zárójelben %)

ÖSSZES

602

Fidesz

319 (52,9%)

MSZP

106 (17,6%)

Jobbik

66 (10,9%)

LMP

45 (7,4%)

DK

34 (5,6%)

Momentum Mozgalom

12 (1,9%)

Magyar Kétfarkú Kutyapárt

13 (2,1%)

 

22-es szavazókör – Bem J. u. 33. (Hétszínvirág Óvoda)

szervezet

eredmény (zárójelben %)

ÖSSZES

570 

Fidesz

270 (47,3%)

MSZP

120 (21%)

Jobbik

78 (13,6%)

LMP

29 (5%)

DK

33 (5,7%)

Momentum Mozgalom

15 (2,6%)

Magyar Kétfarkú Kutyapárt

18 (3,1%)

 

Szombathely 23-as szavazókör – Szűrcsapó u. 43. (Szűrcsapó Óvoda)

szervezet

eredmény (zárójelben %)

ÖSSZES

625

Fidesz

326 (52,1%)

MSZP

137 (21,9%)

Jobbik

40 (6,4%)

LMP

40 (6,4%)

DK

44 (7%)

Momentum Mozgalom

19 (3%)

Magyar Kétfarkú Kutyapárt

9 (1,4%)

 

Szombathely 24-es szavazókör – Szűrcsapó u. 43/A. (Csodaország Bölcsőde)

szervezet

eredmény (zárójelben %)

ÖSSZES

566 

Fidesz

253 (44,6%)

MSZP

127 (22,4%)

Jobbik

79 (13,9%)

LMP

45 (7,9%)

DK

31 (5,4%)

Momentum Mozgalom

11 (1,9%)

Magyar Kétfarkú Kutyapárt

11 (1,9%)

 

Szombathely 25-ös szavazókör – Rohonci út 1. (Gépipari Szakközép Isk.)

szervezet

eredmény (zárójelben %)

ÖSSZES

555

Fidesz

241 (43,4%)

MSZP

110 (19,8%)

Jobbik

85 (15,3%)

LMP

42 (7,5%)

DK

57 (10,2%)

Momentum Mozgalom

10 (1,8%)

Magyar Kétfarkú Kutyapárt

6 (1%)

 

Ami jól látszik, hogy a klasszikusan baloldali körzetben az MSZP és a DK az országos átlag felett szerepelt, ám megközelíteni sem tudták a Fideszt. A kormányzó párt összességében közel 50%-ot szerzett itt. A Jobbik az országos átlaghoz képest kicsit alacsonyabb eredményt ért el, ám bőven 10% felett, az LMP valamivel az országos átlag felett teljesített, és a Momentum Mozgalom, valamint a Kutyapárt is elért (együtt) 3-4%-ot. A körzetben az ellenzéki győzelemre van esély, ám csak abban az esetben, ha képes egy hódmezővásárhelyi együttállást produkálni, és képes kiállítani egy mindenki számára elfogadható jelöltet.

Mint a bevezetőben írtam, hagyjuk a PC-t és ne csapjunk be senkit: országos vagy megyei jogú városi szinten normál esetben egy-egy független jelölt mögé a pártoknak beállni erősen kockázatos, hiszen listás mandátumokat lehet rajtuk bukni a kompenzáció miatt. Egy időközi választáson azonban ilyen nyomás, ilyen kényszer nincsen. A pártok szabadon, a listás veszteségek veszélye nélkül dönthetnek úgy hogy beállnak egy elfogadható jelölt mögé. Jelen esetben Szombathelyen is egy ilyen forgatókönyvre lenne szükség. Egy olyan jelöltre, aki nem bábja egyik pártnak sem, van elképzelése a közéletről, valamint a körzetéről, de a Jobbiktól a Kutyákig elfogadható mindenkinek. Nem mondom, nem kis feladat egy ilyen jelölt megtalálása, ám egyrészt nem lehetetlen, másrészt pedig, ha még arra sem képesek az ellenzéki szervezetek, hogy látóterükbe kerüljön egy ilyen ember, akkor tényleg számoljuk fel az utolsó hitünket arról, hogy képesek vagyunk változtatni a honi és helyi viszonyokon.

Tehát alapadottságként kell egy minden ellenzéki párt által támogatható független jelölt. Hogy ez teljesüljön, és majd képes legyen a választást is megnyerni több feltételre is szükség van:

1. Helyben éljen. A választóknak elege van az innen-onnan odaküldött politikusokból. Olyan jelöltre van szükség, aki helyben lakik, nap mint nap szembesül az ott élők problémáival. (Czeglédy Csaba teszem hozzá ilyen volt, aki milliomos létére sem költözött ki a panelből a békés kertvárosba).

2. Ne legyen egyik pártnak sem a tagja. Nehezen lehetne elképzelni, hogy egy ilyen széles ellenzéki spektrumot lefedni képes jelölt valamelyik pártnak a tagja legyen, hiszen abban a pillanatban borulna a mutatvány és valamelyik pártnak már biztosan nem felelne meg. Egy pártokon kívüli jelöltre van szükség.

3. Jobboldali attribútumokkal is rendelkezzen. Az nem elég, ha csak a hagyományos baloldali szavazók számára kínálunk választási alternatívát, hiszen a győzelemhez szükség van a középen álló LMP-s, Momentumos szavazókra, de a Jobbik inkább jobboldali bázisára, sőt a Fidesz szavazókra is. A fenti országgyűlési választási adatokból látható, hogy nem mondhat le az ellenzék arról, hogy a független jelölt a Fidesz konzervatív szavazóit is megszólítsa, hiszen a győzelemhez rájuk is szükség van. Egy bejáratott szocialista jelölt ugyan ismertebb lehet, mint az itt körülírt független személy és hatékonyan képes lehet a baloldaliak megszólítására, ám a Fidesztől szavazókat nem tud elhozni. Egy jobboldali tulajdonságokkal rendelkező jelölt viszont mindkettőre képes lehet. Ezért volt ideális választás pl. Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter.

4. Felkészült legyen. Nem elég, hogy a jelölt helyben éljen és ismerje a problémákat, de azokra megfelelő válaszokat is kell tudni adnia. Már a kampány alatt is, hogy hihető legyen az, hogy képes kezelni a helyi gondokat. Ezért az ideális jelölt szerencsés esetben rendelkezik egy-két diplomával, és jártas a területfejlesztésben. Képes átfogó koncepciókban gondolkodni a városrész fejlődését illetően.

5. Ne a múltat, hanem a jövőt képviselje. Lassan mindenkinek meg kell értenie, hogy akkor tudunk korszakváltást hozni a politikába, ha nem a múlt csatáit vívjuk meg újra és újra. Épp ezért egy olyan fiatal jelöltre, frissességet és újdonságot hozó új arcra van szükség, aki képes meghaladni a jobb és baloldal csatározásait. Tiszteletben tartja a körzet baloldali értékeit, figyel a jobboldali választókra is, de elsősorban előre tekint. Új megoldásokat hoz. 21. századi módon képes gondolkodni.

 

Még egyszer elismerem, tényleg bitang nehéz egy minden fenti feltételnek megfelelő jelöltet találni, de a választást megnyerni is az lesz. Ahhoz pedig szükség lesz a hagyományos balos MSZP-s és DK-s szavazókra, a Jobbik támogatóira, a harmadikutas, zöld elvekre voksoló LMP-sekre, a szintén középen álló liberális Momentumosokra, de még a politikának görbe tükröt mutató Kutyákra is. Mindenkire! Ha ez nem sikerül, akkor a Fidesz nem csak egy új körzetet nyer Szombathelyen, de például többséget szerez a városi közgyűlésben is. A tét tehát egyik oldalon sem kicsi.

Az ellenzéki pártoknak most van módjuk (a listás tehertől megszabadulva) bebizonyítani, hogy képesek önmagukon felülemelkedni és nem a saját, hanem a választói érdekeket első helyen figyelembe venni. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7913937220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.05.16. 15:28:05

Már megint számolgattok! Rossz vége lesz ismét. Ti semmiből nem tanultok mi?
És szerintem jobban jártok ha nem győztök, mert nem tudtok disztingválni és akkora ünnepet rendeznétek a kerületi győzelem miatt, mintha tiétek lenne a kétharmad! Mondjuk az röhejes lenne!

Cycmen 2018.05.16. 15:31:57

Az ötödik pont tetszik, miszerint ne a mútaat, hanem a jövőt képviselje.
Akkor történész helyett mindenképpen jósnőre van szükségetek és az levenné a rontást is rólatok!

Nagyorrú Barbi 2018.05.16. 16:35:35

Remélem, a FIDESZ győz, ti pedig büdös bolsik ismét elhasaltok.
süti beállítások módosítása