HTML

Élhetőbb Szombathely!

Friss topikok

Sétálóutcáktól az őstermelőkig - A márciusi szombathelyi közgyűlésről

2014.03.14. 09:47 szepujvilag

A ciklus legrövidebb normál Közgyűlése (napirendi pontok elérhetők ITT) nem normál időpontban, a hónap végén, hanem előrehozva zajlott, amelynek tényleges oka valószínűleg az, hogy a városvezetés az áprilisi választástól minél távolabbi időpontra kívánta tolni az ülésezést. A kevés számú, nagyrészt technikai napirendi pontok is azt tükrözték vissza, hogy a választás előtt már nem kívánnak vitás kérdéseket megnyitni.

Az első napirendi pont keretében a Közgyűlés a Szent Márton emlékévhez kapcsolódóan egy tanulmányterv elkészítésére bólintott rá, melynek célja a Szent Márton templomtól a Fő térig tartó sétálóutca kialakítása volt. Az LMP minden hasonló kezdeményezést támogat, hiszen ezek a megfogalmazott kulturális-turisztikai célokon túl a város élhetőbbé tételét is szolgálják. A 2014. januári közgyűlésen napirend előtti felszólalásban ismertettem a Levegő Munkacsoport Korommentes városok című, nemrég megjelent kiadványában leírtakat: többek között éppen belvárosi sétálóutcák kialakításának fontosságára hívtam fel a figyelmet, melyek nagymértékben elősegítheti a levegőtisztaságot is.

Ugyancsak fontos napirendi pont volt a szombathelyi I. világháborús emlékművek felújítására beadandó pályázat elfogadásával kapcsolatos előterjesztés. A Rumi Rajki Kör felmérte a város összes ilyen emlékművét, nagy öröm, hogy a peremkerületek sem maradtak ki. Jó néhány szoborra, emlékműre valóban ráfér a felújítás, ám fontos lenne azok környezetének folyamatos rendben tartása is, nem csupán idén, amikor a világégés évfordulója van, hanem mindenkor. Sajnos az tapasztalható, hogy erre kevés figyelem jutott eddig.

herényi világháborús emlékmű.jpg

A kép tavaly, a herényi I. világháborús emlékműnél készül - térdig fűben

A Szent Márton kártya bevezetése jó ötlet, ám az időzítés nyilván nem véletlen: a választások előtt behozni egy kedvezményeket adó városi kártya ötletét eléggé átlátszó. Tény viszont, hogy bizonyos szolgáltatásokat adott estben olcsóbban vehetnek igénybe a szombathelyiek. Ne feledjük azonban, hogy az önkormányzati cégek emiatti bevételcsökkenését később mégiscsak a helyiek adóforintjából kell majd kipótolni.

A 2014-es útfelújítási program keretében több szombathelyi utat és hidat felújítanak. Ilyen nagyságrendű felújítás ebben a ciklusban még nem volt. Tavaly nyáron az LMP több városrészi bejárást is tartott, így több alkalommal is tapasztalhattuk, hogy a peremkerületeken milyen iszonyatos állapotokban vannak az utcák. Ezeknek a nagy részével sajnos továbbra sem fog semmi sem történni. A Bébic lakótelepen például van olyan utca (Jávor utca), ami nem is látszik, annyira belepte a növényzet.

jávor utca.jpg

A márciusi közgyűlés sürgősséggel tárgyalta az MMIK előtt kialakítandó termelői piac ötletét. Bár a sürgősség indoklása nem igazán érthető, az LMP ezt a kezdeményezést is támogatja, hiszen 2011-ben pont a Lehet Más a Politika javaslatára nőttek az őstermelők árusítási lehetőségei Szombathelyen. Már akkor javasoltuk továbbá, hogy újabb helyeken kellene termelői piacokat nyitni, ám akkor még kezdeményezésünket a városvezetés azzal utasította el, hogy közegészségügyi szempontból ez nem megvalósítható. Az LMP örül annak, hogy változott a véleményük, hiszen a helyben termelt, egészséges élelmiszereket előnyben kell részesítenie a városnak a messziről behozott, esetlegesen génkezelt árukkal szemben.

Szólj hozzá!

Címkék: piac közgyűlés sétálóutca őstermelő városrészek Szombathely

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1005859831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása