HTML

Élhetőbb Szombathely!

Friss topikok

Oktatásban a jövő

2014.02.06. 10:18 szepujvilag

Szinte már közhely, hogy az oktatásba fektetett forintok már rövid távon is megtérülnek, épp ezért nem mindegy, hogy mi történik ezen a területen Szombathelyen. Ráadásul az oktatási ágazat a város egyik kitörési pontja lehet: van hagyomány, amire építkezni lehet és kell, illetve a fiatalok megtartásában is kulcsszerepet játszhat.

A jelenlegi ciklus elején reménykedni lehetett abban, hogy a Fideszes városvezetés tényleg komolyan gondolja ezt. Egyrészt a szentkirályi városrészen a szocik által bezárt iskola újraindításával kampányoltak (az LMP is persze), másrészt meghirdették a Szombathely Visszavár programot, a fiatalok hazacsábítására. A szentkirályi iskola újraindításával kapcsolatban egy centi előrelépés nem történt, a Szombathely Visszavár program pedig átalakult Szombathely Visszaver programmá. 2011-ben hatalmas lakossági tiltakozások ellenére nem csupán 3 műszaki iskolát vontak össze, hanem iskolabezárásra is sor került: egykori gimnáziumomat, a Szent-Györgyi Albert Középiskolát szüntette meg a jelenlegi hatalom. Hamarosan aztán az egész iskolarendszert államosították, így a városnak igencsak lecsökkentek az esélyei az érdemi cselekvésre a közoktatás területén.

Mindemellett a helyi felsőoktatás sem éppen repeszt, bármennyire is ezt próbálják beadni nekünk: egyre kevesebb a nappali tagozatos hallgató Szombathelyen, miközben tucatnyi oktatót küldtek el a helyi egyetemi központból pár hónappal ezelőtt. Az egyetemisták, főiskolások számának csökkenése, akárcsak az oktatóké fájó hiányt fog jelenteni nagyon hamar: a hallgatók legalább 4 évig itt élnek, itt költik el pénzüket, itt szórakoznak, hozzájárulnak a város kulturális életéhez, nagyon sokan a diplomaszerzés után is itt telepednek le (ezzel valamennyire pótolják a lakosságszám csökkenést); az oktatók pedig a város értelmiségi rétegének jelentős hányadát adják, így elvesztésük súlyos problémát jelentene.

oktatas.jpg

Mivel az LMP az oktatási területet kiemelt ügyként kezeli országosan és helyben is, ezért az utóbbi időben több megoldási javaslatot tettünk. Egyrészt a közoktatásban Települési Oktatási Kerekasztal felállítását javasoltuk, hogy legyen érdemi beleszólása a városnak is. Másrészt a felsőoktatás megmentéséért országosan egy főiskolamentő alap létrehozását kezdeményezte az LMP. Ezen túl Szombathelyen javaslatot tettünk arra, hogy a városi önkormányzat segítse a helyi felsőoktatási központokat, hiszen az egyre kevesebb állami apanázs miatt nehéz helyzetbe kerültek. Azt javasoltuk, hogy tekintse át az önkormányzat közgyűlése a helyi felsőoktatás helyzetét, és szülessen megállapodás a város, valamint a felsőoktatási egységek között. Az LMP egyik legnagyobb helyi eredményének tartom, hogy ellenzéki szervezetként is sikerült ezt elérnünk, illetve azt, hogy egyáltalán a közbeszéd részévé vált Szombathelyen a felsőoktatás ügye.

A Lehet Más a Politika célja továbbra is az, hogy megerősítsük a helyi közoktatást és felvirágoztassuk a felsőoktatást a városban, ezzel együtt pedig a kutatás-fejlesztés meggyökereztetéséért küzdünk. Ehhez is kérjük a város polgárainak támogatását! 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás lmp Szombathely

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr665801220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása