HTML

Élhetőbb Szombathely!

Friss topikok

Ismét tűz volt a Falco-nál

2014.07.25. 15:29 szepujvilag

A szombathelyi Keleti városrészen élők hívtak ma telefonon, hogy a közeli forgácslapgyárban tűz ütött ki. Az elmúlt időszakban nem ez volt az első eset, júniusban a porelszívó rendszerük izzott.

Délután magam is ellátogattam a helyszínre, ám idő közben a Katasztrófavédelem is kiadott egy közleményt, mely szerint: 

Faforgács kapott lángra július 25-én délelőtt egy szombathelyi üzemben, a Zanati úton.

 

Az esethez a szombathelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre vonult. A tűz a faforgácslap-gyártó üzem húsz méter magas szárítóberendezésében keletkezett, de a gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően nem terjedt tovább. Az egységek rövid idő alatt megfékezték a tüzet, kiürítették és visszahűtötték a szárítórendszert. Az eset kapcsán senki nem sérült meg.

Szerencsére nagyobb baj nem történt, ahogy júniusban sem, de az egymás utáni hasonló esetek nem túl megnyugtatóak. Nem elég, hogy a lakók folyamatos környezetszennyezésre panaszkodnak, most attól is félniük kell, hogy nehogy olyan tűz üssön ki, amely akár a környékre is kiterjedhet. 

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján egyébként fellelhető egy beszámoló, mely szerint a tűzoltók pár hónappal ezelőtt, március 11-én a gyárnál gyakorlatoztak. Vajon sejtettek valamit előre? A beszámolóban ezt írják:

A gyakorlat célja, hogy az állomány megismerje a létesítmény területét, az üzem sajátosságait, az esetleges veszélyforrásokat, a beépített tűzvédelmi berendezések helyét, ezáltal egy valós beavatkozás során a megszerzett helyismeret birtokában hatékonyabban és gyorsabban tudjanak beavatkozni. 

Lehet, hogy nem is gondolták volna, hogy a gyakorlaton megszerzett tudásukra elég hamar, s úgy látszik, hogy nem is egyszer lesz szükségük...

A gyár környékén egyébként délutánra már semmi szokatlant nem lehetett tapasztalni, hacsak az nem számít annak, hogy szinte alig volt látható az egyébként sokszor szinte feketének látszó sűrű füst, amit a gyárkémény okád ki.

Egy érdekes incidens még azért volt: miközben tájékozódtam, és nézelődtem a környéken, megállt mellettem egy éppen a gyárba tartó kamion, amelynek sorfőre eléggé bizalmas viszont feltételező hangnemben kérte számon, hogy mit csinálok. Egyébként semmi különöset nem csináltam, csak városi képviselőként igyekeztem a munkámat végezni, és a helyi lakókat foglalkoztató kérdésnek a helyszínen utána járni...

Szólj hozzá!

Címkék: tűz Szombathely Falco forgácslap

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr376544523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása