HTML

Élhetőbb Szombathely!

Friss topikok

NaNE: Nagykoalíciót Ne!

2014.10.15. 15:23 szepujvilag

A szombathelyi választási eredmény fej-fej melletti arányt hozott ki a jobb és baloldal között. 9-9 képviselője lesz a Fidesz-KDNP-nek, valamint a baloldali tömbnek. A jobboldalnak ehhez képest lesz még egy plusz szavazata a polgármesterrel, ám így sincs meg a többségük, hiszen a sokáig velük együttműködő, ám az általuk a választások előtt elhajtott Pro Savariának, valamint a Jobbiknak is lesz egy-egy mandátuma.

Innen érdekes a dolog, hiszen valakivel meg kell egyezniük. A vége valószínűleg az lesz, hogy a Pro Savaria színeiben bent maradt Molnár Miklóssal fognak újra összefogni (Molnár most kérhet bármit, de tényleg bármit), azonban az MSZP-sek már pedzegetik a nagykoalíció lehetőségét is. 

Az elmúlt 4 éves képviselői munkám alapján egy dolgot biztosan tudok, hogy a lehető legrosszabb, ha egy szervezetnek akkora túlhatalma van, hogy gyakorlatilag mindent megszavazhat. Ez azt eredményezi, hogy nem csupán az ellenzéket, de még a város lakóit sem hallgatják meg (valószínűleg ez is közrejátszhatott a mostani eredményben). Most hogy kénytelenek koalíciót kötni legalább egy szervezettel, azzal járhat, hogy nem mehet minden tovább így. Ha a Pro Savaria beáll a Fidesz mellé, akkor is törékeny azonban a többség (egy fő), így se beteg nem lehet a városvezetéshez tartozó képviselő, sem más dolga nem lehet, de még a folyosón sem beszélgethet senki, mert másként nem lesz meg a többség. Ez viszont azt is jelenti, hogy az ellenzékkel is kompromisszumot kell kötni a legtöbb esetben.

mszp-fidesz.jpg

Azt gondolom, hogy bármilyen csábító lehet a nagykoalíció, a fentiek miatt veszélyes is. Ha ez valósul meg, akkor a 21 fős testületben csupán két ellenzéki képviselő foglal majd helyet (Jobbik, Pro Savaria), a döntéseket a két nagy párt a háttérben előre lesakkozza, az ellenzéknek pedig semmilyen érdemi beleszólása nem lesz a dolgokba, így jócskán sérül a fékek és egyensúlyok rendszere.

Mondom, szerintem ez a kevésbé valószínű forgatókönyv, de a városban járva-kelve ezt a verziót is hallottam már többektől. Lehet, hogy első látásra úgy tűnik, hogy a város fejlődésének jót tenne egy ilyen kiegyezés, de én látom ennek a veszélyeit is: az egymás közötti összejátszások, az ellenzék eltűnése még rosszabb helyzetet eredményezne, mint a jelenlegi patthelyzet. 

Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz közgyűlés Szombathely

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr206795329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása