HTML

Élhetőbb Szombathely!

Friss topikok

Termelői piacot a peremkerületekbe!

2014.03.25. 17:27 szepujvilag

Szombathely közgyűlése döntött arról, hogy támogatja termelői piac megvalósulását az MMIK előtti téren. Mint arról már írtam, magam is támogatom az elképzelést, sőt termelői piacok megvalósítását már 2010-ben kezdeményezte Szombathelyen az LMP, ám azt a jelenlegi városvezetés még elutasította. A kezdeményezés György István nevéhez fűződik, aki LMP által delegált tagja a Bűnmegelőzési Bizottságnak és egy önkormányzati rendelet módosításaként kívánt már akkor őstermelői piacokat megvalósítani.

A bizottság 2010. november 22-ei jegyzőkönyvében olvasható: "György István Péter: Javaslatot szeretne tenni a rendelet 2. és 3. számú mellékletével kapcsolatosan. Javasolja az őstermelők és a mozgóárusok számára kijelölt helyek bővítését." Akkor a válasz az volt, hogy nem szükséges a meglévő árusítási helyek bővítése.

2011. január 24-ei bizottsági ülésen ismét elő került a rendelet. Bizottsági tagunk ismét tett egy kísérletet termelői piac beindítására (konkrétan a herényi városrészen), ám javaslata sajnos ekkor is süket fülekre talált.

őstermelői_piac.jpg

Idő közben mind a Városfejlesztési Bizottság ülésén, mind a közgyűlésen magam is képviseletem György István javaslatát, mert magam is úgy gondoltam (és gondolom most is), hogy a helyi termelők egészséges élelmiszereit, portékáit kell előnyben részesítenünk a nagy áruházláncok külföldről behozott termékeikkel szemben. Ráadásul környezetkímélőbb megoldás minél közelebb kell hozni az emberekhez a helyi termelők kínálatát, plusz az sem elhanyagolható, hogy vannak olyan városrészek, ahol nincs még csak kisebb élelmiszerbolt sem, így az ott élőknek mindenképp nagyobb távolságot kell megtenniük egy-egy bevásárlásért. 

A városvezetés tehát nem tartotta fontosnak akkor az őstermelői piacok számának bővítését, ám eredménynek tartom, hogy javaslatunkra annyit azért sikerült elérni, hogy az őstermelők árusítási lehetőségei mégiscsak nőttek: a rendeletet sikerült úgy módosíttatni, hogy saját házuk előtt 1 négyzetméternyi területen legálisan árusíthatnak.

Az, hogy most mégis csak lesz termelői piac Szombathelyen, s ez valóban öröm, bár ha 2010-ben az LMP javaslatát elfogadják, akkor más több mint 3 éve működhetne ez a rendszer, s nem csak az MMIK előtt, hanem akár több peremkerületi városrészben is.

Szólj hozzá!

Címkék: piac őstermelő lmp Szombathely

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr455878699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása