HTML

Élhetőbb Szombathely!

Friss topikok

Láthatatlan közgyűlések

2014.12.19. 15:10 szepujvilag

Szombathely után Szentgotthárdon is leállították a közgyűlés tv-s közvetítését

December 17-én tartotta utolsó ülését Szentgotthárd város képviselő testülete. Az ülés keretében módosították az SZMSZ-t, melynek értelmében a helyi televízió nem közvetíti a későbbiekben a testületi üléseket. Az ülés keretében közmeghallgatást is tartott az önkormányzat, ahol szintén szó volt a tv közvetítések leállításáról. Nem lehet azzal vádolni a helyieket, hogy tulakodtak volna a megszólalási lehetőségért, de Szalai Szabolcs egyedüli hozzászólóként elmondta, hogy bár az interneten továbbra is követhetők lesznek az események, sokan vannak olyanok, akik nem rendelkeznek internetes hozzáféréssel és a televízión keresztül szeretnék továbbra is követni a döntéshozók munkáját.

tv1.jpg

Huszár Gábor polgármester válaszul azt mondta, hogy nem is érti, miként kerülhetett ki nyilvánosság elé ez a tervezet. Szegény szentgotthárdi polgármesternek tehát nem csak a közgyűlések nyilvánosságával van a baja, hanem úgy tűnik magával a nyilvánossággal, de hát ugye demokráciában elvileg ez van... Pláne, hogy a tervezet a nyilvános napirendi pontoknál tárgyalt SZMSZ módosításban volt bent, így az bárki számára még a döntés előtt olvasható volt - ezt már Dr. Dancsecs Zsolt városi jegyző tette hozzá, amikor Huszár a témával kapcsolatban szót adott neki. Azért jó jegyzőhöz híven megvédte a városvezetés javaslatát nem is akármilyen irodalmi nyelvezettel fejezve ki gondolatait:

"Nem szűkül, hanem bővül a képviselő testületi munkát figyelemmel kísérő fóruma. Vagy aaaa... médiáknak, vagy a médiának a köre, vagy ezt hogy kell pontosan mondani?" Hozzá tette, hogy ezentúl nem a TV, hanem az önkormányzat veszi fel az anyagot és "ez azonnal látszani fog az önkormányzati tv című www.onkormanyzatitv.hu, vagy valami ilyesmi nevű felületen, ami idáig nem tudott látszani."

Remélem, mindenki érti jegyző úr emelkedett szavait!

Gondolom mondani se kell, hogy a Fideszes többségű testület (helyi lakossági morgolódás ellenére is) átverte a javaslatot, így januártól már Szentgotthárdon se lesz közvetítés a TV-n keresztül.

Nagyjából hasonló módon zajlott le Szombathelyen is a tv közvetítések megszüntetése 2011 májusában. Ekkor én voltam, aki ez ellen a felvetés ellen felszólalt először. A szó szerinti jegyzőkönyv a következőket rögzítette akkor:

"Pont kint volt, amikor Marton Zsolt alpolgármester úr azt javasolta, hogy a televízióadásokat szüntessék meg. Ez elfogadhatatlan a számukra. Ez a nyilvánosság kizárása. Tudja, hogy spórolni kell mindenen, de akkor mondjuk a Közgyűléseket is egy 10 percre redukálják le. Mindenki mondja el, hogy szavazna és akkor vita nélkül zajlódjanak a Közgyűlések. Nyilván elfogadhatatlan, bár mondjuk elég hatékony és gyors módszer lenne. De ez nem a demokrácia. Elfogadhatatlan a részükről az, hogy a televíziós közvetítések megszűnjenek és így kizárják a nyilvánosságot."

Amíg képviselő voltam minden SZMSZ módosításkor javasoltam, hogy állítsuk vissza a közvetítéseket. Mindig leszavazták.

tv2.jpg

 

Úgy látszik a Vas megyei Fidesz települések elkezdik átvenni a szombathelyi mintát. Nagyon valószínű, hogy nem is fognak engedni Szentgotthárdon sem azoknak a javaslatoknak, amelyek a visszaállításra irányulnak, ezért, ha valaki ismét látható közgyűléseket szeretne, el kell zavarnia a hatalmon lévőket, és helyükre a helyi nyilvánosságot tiszteletben tartó, sőt bővítő személyekre, erőkre kell majd legközelebb voksolni. Addig marad a netes közvetítés figyelése, vagy a személyes jelenlét a közgyűléseken. 

Szólj hozzá!

Címkék: televízió nyilvánosság közgyűlés Szombathely Szentgotthárd

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr386997781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása